23-05-06

WITLOOFTAART MET SPEKJES

 
Voor 6 personen
Voor het kruimeldeeg:
·
200 g bloem
· 100 g zachte boter 
En verder:
· 250 g gerookt spek
· 1 eetlepel olijfolie
· 750 g witloof 
· 30 g boter + gesmolten boter 
· 2 eierdooiers 
· 1,5 dl room
· nootmuskaat 
· peper en zout

Voorbereiding
Kneed met de vingertoppen de bloem, de boter, 1/2 glas water en een flinke snuif zout tot een kruimelig deeg. Maak er een bal van. Zet het 2 uur afgedekt koel weg. Snij het spek in blokjes. Doe ze in een pannetje en overgiet met water. Breng aan de kook. Giet de spekblokjes meteen af. Dep ze droog met keukenpapier. Bak ze in de hete olijfolie. Laat ze afkoelen. Spoel het witloof goed schoon. Snij de bittere stukjes aan de onderkant van de stronkjes weg. Dep de stronkjes goed droog met keukenpapier. Laat ze ongeveer 25 minuten zacht stoven in de boter zonder dat ze een kleurtje krijgen. Laat ze daarna afkoelen. Verwarm de oven voor op 210° C.
Bereiding
Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkvlak. Vet een bakvorm in met gesmolten boter. Leg het deeg in de vorm. Dek het af met bakpapier en gedroogde bonen. Bak de deegbodem 10 minuten voor. Haal papier en bonen weg. Laat de oven ingeschakeld. Klop de eierdooiers los met de room, een snuifje nootmuskaat, peper en zout. Schik het witloof en de spekblokjes op de voorgebakken taartbodem. Overgiet ze met de eieren. Bak nog 20 tot 25 minuten, of tot de eieren lichtjes gestold zijn.
Presentatie
Deze witlooftaart serveert u warm of lauw, met een groene salade en een peterselie-vinaigrette.

15:10 Gepost door Karen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

:-) proficiat met je vermelding op de startpagina van de blogs
het is hier wel een smakelijke blog :-)
nog een prettige dan verder
groetjes

Gepost door: Borriquito | 24-05-06

100ste bezoeker! Ik kom je even trots melden dat ik je 100ste bezoeker ben!
Proficiat met je vermelding op de startpagina van blogjesland :-)
xxx

Gepost door: Veronique | 24-05-06

De commentaren zijn gesloten.